close up....
Bahan-bahan :
1). 1 tin susu sejat
2). 6 biji telur gred A
3). 1 sudu kecil esen vanilla
4). 2 titik pewarna kuning telur
5) 4 sudu besar gula (dikacau bersama susu cair dan telur).
6). 3/4 sudu besar gula (dihanguskan atas api).
Cara-cara :
1). Campurkan susu sejat, telur, esen vanilla, pewarna kuning telur dan gula ke dalam bekas dan kacau kesemua bahan td sehingga kembang.
2). Panaskan gula dalam loyang atas api sehingga sedikit hangus.Biarkan seketika sehingga gula td mengeras dan sejuk. Barulah masukkan adunan td kedalam loyang untuk dikukus.
3). Kukus selama 30-45 minit. Setelah puding td masak,biarkan ia sejuk seketika diluar sebelum disimpan dlm freeze. Terbalikkan dulu puding td biar gula hangus berada diatas.
Puding ni sedap dimakan sejuk2 tau...selamat mencuba yer...:-)
No comments:
Post a Comment